вторник, октомври 07, 2008

Стимуланти за четене

Какво му трябва на човек за да прекара в четене няколко приятни часа? Приятно четиво, логично. Само по себе си, това е напълно достатъчно според мен. Оказва се, че за много хора четенето просто не е същото изживяване без аксесоарите. И нямам предвид обикновени пултове за маса или край фотьойла; хартиени, магнитни или текстилни обекти за отбелязване на страницата или пък временна подвързия, която да пази книгата докато се върне на сигурното си и уютно място в библиотеката. Да не говорим за безбройните варианти за дискретни лампи за четене; повечето от които изглеждат невероятно ефектно, но пък се питам доколко са ефективни...

Ето три странни аксесоари за библиофили, на които попаднах в едно немско издание. Класирането им е дело на некомпетентно, но за сметка на това корумпирано, еднолично жури, в състав: аз.

На престижното трето място - Leselotte. Името е игра на думи между немското име Liselotte и глагола lesen-чета. Тя самата е сложен, високотехнологичен хибрид между временна корица и възглавничка, която служи за поставка на книгата (може би и един вид плюшена играчка за объркани пораснали деца). Доколкото разбирам идеята на създателките, Лезелоте трябва да е особено удобна за четене в леглото. Личното ми мнение е, че изглежда кофти. Не бих си купил такова нещо, не бих се зарадвал ако ми я подарят. Не бих я взел със себе си в леглото (предпочитам Лизелоте).

На второ място, само на едно стъпало от върха е The Bookhook. Изглежда много елегантно, нали? Всички знаем, че да оставиш отворена книга определено не е най-доброто нещо за книжното тяло. Лошото е, че това е навик, който лесно се придобива и трудно се избива. Именно букхукът (да не се бърка с букхукър!) е клина, който избива твоя клин в отношението ти към книгата, която четеш в момента. Никога повече зацапани и прегънати страници, отлепени кóли или захабен външен ръб на корицата. Освен това предполагам, че спокойно може да послужи и за опора на изправените на рафта книги. А и както вече споменах - изглежда страхотно (въпреки това, че е толкова практичен). Едва ли бих си го купил, но бих се радвал ако ми го подарят.

Дами и господа, представям Ви победителят. Той съчетава в себе си две на пръв поглед несъвместими неща - библиотеката (съхранение) и фотьойла (консумация). Според мен авторите на това чудо са 1) гениални и 2) смахнати. Може и в обратен ред. Явно са и непоправими мечтатели. Слоганът "събира до 5 метра книги" е един път, както се казва. От днес, официално, "книги на метър" вече не е израз на ниска култура, а напротив - на добър вкус! Изглежда страшно непрактичен и неудобен и точно това го прави още по-желан. Предполагам че освен ексклузивна външност, библиотьойлът има и също толкова ексклузивна цена. Затова не бих се зарекъл, че ще си го взема още тази Коледа. Но определено би стоял хубаво под елхата.

Няма коментари: